Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Švajčiarsky startup Energy Vault má na svedomí prototyp obrovskej gravitačnej batérie, ktorá vyrástla v meste Ticino neďaleko talianskych hraníc. Ako informuje portál Spectrum, tento typ gravitačnej batérie je unikát, svojim vzhľadom totiž pripomína žeriav.

Gravitačné batérie fungujú na veľmi jednoduchom princípe, ktorý, ako už z názvu vypovedá, využíva gravitačnú energiu. Energia sa do takejto batérie uchováva „mechanicky“ a rovnako sa z nej následne aj získava. Bežným typom sú napríklad vodné gravitačné batérie. Ak je energie prebytok, voda sa prečerpáva do vyvýšenej nádrže. Ak je naopak energie nedostatok, voda sa vypustí potrubiami smerom dolu a vďaka gravitácii roztočí vodné turbíny, ktoré produkujú potrebnú elektrinu.

Princíp batérie od Energy Vault je podobný, avšak miesto vody sa využívajú 35-tonové závažia, ktoré sú vytiahnuté na obrovskej šesťramennej konštrukcii, ktorá pripomína žeriav. Jej výška je 110 metrov a dokáže uchovať až 35 MWh energie, ktorá postačí na napájanie dvoch až troch stoviek domácností celých 8 hodín.

Veža vyrába energiu tak, že sa uvoľnia ťažké závažia, ktoré pomaly klesajú nadol a svojou váhou roztáčajú turbínu, píše SwissInfo. Výhody tejto batérie sú nesporné, systém sa dá postaviť úplne všade a je až o 80 % efektívnejší, než vodné gravitačné batérie.

Zdroj: Spectrum, SwissInfo

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú