Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Izraelský najvyšší súd zakázal tajnej službe sledovať polohu telefónov osôb s ochorením COVID-19. Kontrarozviedka Šin Bet dostala v marci mimoriadnu právomoc, aby to mohla robiť v rámci úsilia o zastavenie šírenia nového koronavírusu. Súd však rozhodol, že je potrebné najprv prijať príslušnú legislatívu, aby služba mohla sledovať polohy telefónov aj po 30. apríli. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Súd varoval pred rizikom používania „mimoriadnych a škodlivých nástrojov“ proti nevinným občanom, pričom poukázal, že monitorovanie bez ich súhlasu „spôsobuje veľké ťažkosti a je potrebné nájsť vhodnú alternatívu“. Zároveň rozhodol, že v prípade prijatia náležitých zákonov o sledovaní, by takáto legislatíva mala zahŕňať aj klauzulu, že novinári, ktorí sa nakazia, budú môcť požiadať o výnimku, aby mohli ochrániť svoje zdroje.

Pixabay

Po verdikte súdu tak všetko úsilie zahŕňajúce sledovanie polohy telefónov musí schváliť parlament. Parlamentný výbor už minulý týždeň napríklad zastavil policajné využívanie dát o polohe mobilných telefónov určené na uplatňovanie karantény. Izrael eviduje viac ako 15-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a zhruba 200 úmrtí.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú