Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Študenti Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline (FRI UNIZA) vyrobili pomocou 3D tlače celkovo 3500 ochranných štítov. Bezplatne ich odovzdali zdravotníkom, lekárom, stomatológom, pracovníkom domovov sociálnych služieb, ozbrojeným zložkám či jednotlivcom.

Podľa prodekana pre vzdelávanie FRI UNIZA Viliama Lendela odštartovala výrobu štítov prvá fakultná crowdfundingová kampaň, prostredníctvom ktorej vyzbierali sumu 4713 € na nákup materiálu. Doplnil, že ďalšími podporovateľmi boli nadácie, ktoré vyhodnotili žiadosti o finančný grant ako opodstatnené.

„Získali sme tak ďalších vyše 6000 € na pokračovanie vo výrobe ochranných štítov. Poďakovanie patrí aj partnerom FRI UNIZA a klastru Z@ICT, ktorí prispeli individuálne a tiež podporili našu aktivitu,“ uviedol Lendel.

Vo výrobe ochranných štítov chcú podľa neho pokračovať aj v roku 2021. A to aj v rámci povinne voliteľného predmetu 3D tlač, na ktorý je aktuálne zapísaných 120 študentov, čo je podľa Lendela maximálna kapacita. Spolu so študentmi tiež pracuje na nových verziách ochranných čeleniek.

Pre veľký záujem o túto problematiku aj zo strany stredoškolákov tiež pripravili online školu 3D tlače, na ktorú sa prihlásilo 180 stredoškolákov.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú