Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Japonskí vedci objavili vo vzorkách z asteroidu Ryugu viac ako 20 druhov aminokyselín. Oznámilo to japonské ministerstvo pre oblasť vedy. TASR o tom informuje na základe správy zverejnenej v pondelok na webovej stránke japonskej verejnoprávnej stanice NHK.

Tento objav môže vedcom lepšie porozumieť pôvodu života. Aminokyseliny sú jedna z jeho základných stavebných zložiek, uviedla NHK.

Vzorky prachu z asteroidu Ryugu doniesla na Zem japonská sonda Hajabusa-2 v roku 2020. Tento materiál analyzovalo osem vedeckých tímov vrátane skupiny expertov z Japonskej vesmírnej agentúry (JAXA).

Aminokyseliny sú nevyhnutné látky pre väčšinu foriem života, píše NHK. Vedecké tímy podľa japonského ministerstva pre oblasť vedy dokončujú svoje analýzy a podrobnosti z výskumu by mali byť zverejnené v akademických dokumentoch či iných publikáciách.

Japonská sonda zozbierala vzorky povrchového prachu a nedotknutého materiálu z asteroidu Ryugu, ktorý je od Zeme vzdialený približne 300 miliónov kilometrov. Sondu do vesmíru vypustili v roku 2014. Pristála 5. decembra 2020 v austrálskej púšti a neskôr ju preniesli do Japonska.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú