Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na Slovensku pokračuje boj proti extrémizmu, ktorý najmä zo strany polície zmohutnel po dvojnásobnej vražde v LGBTI+ podniku Tepláreň v Bratislave.

Na viac detailov sa vo svojom MediaBrífingu pozrel Filip Struhárik z Denníka N. Dôležité je pripomenúť tiež to, že v auguste Slovensko zmenilo mediálny zákon, ktorý napríklad YouTube a streamovacie služby postavil na úroveň klasických médií. Prísnejšia legislatíva sa týka tiež sociálnych sietí. Práve táto zmena dala štátu právomoc zasiahnuť aj v prípadoch, ktoré súvisia s teroristom z hlavného mesta.

Ako píše Denník N, Rada pre mediálne služby sa zásadným spôsobom snaží z internetu stiahnuť napríklad manifest, ktorý útočník publikoval na Twitteri tesne pred útokom. Zmiznúť už mal z napríklad z Ulož.to a ďalších služieb na zdieľanie súborov.

Problematický je podľa Rady aj rozhovor Mariána Kotlebu, mimochodom súdom právoplatne odsúdeného za extrémizmus, s otcom strelca z Teplárne, ktorý zas pre zmenu kandidoval za stranu Vlasť, ktorú založil Štefan Harabin. Ten síce vyjadril sústrasť rodinám obetí, následne však dvojica blúznila a otvárala rôzne konšpirácie.

„Konšpirovali o tom, že útočník nemohol vraždiť, že bol popravený a že celý prípad môže byť len spravodajská hra,“ píše o rozhovore Struhárik. „Môj názor ako otca, ale podľa toho, ako sa správal aj v ten deň, neverím, že to spravil, ja si myslím, že bol zneužitý ako obeť,“ povedal zas otec vraha s tým, že telo útočníka, ktorý sa podľa polície zastrelil, bolo „v neprirodzenej polohe“.

Rozhovor plný výrokov v rozpore s doteraz známymi faktami, moderovaný extrémistom Kotlebom, Facebook odstránil. Na YouTube je stále dostupný aj napriek snahám Rady pre mediálne služby o jeho vymazanie. Video služba reagovala, že jej pravidlá neboli porušené, no komunikácia štátu s Google stále prebieha.

Rada pre mediálne služby podľa N-ka komunikuje aj s Twitterom, kde strelec pred útokom písal odkazy. Informovali sme aj o tom, že premiér Heger žiadal od šéfa SIS informácie o tom, ako tajná služba monitorovala jeho statusy.

Faktom však zostáva, že odhaliť podobné statusy vopred, navyše na u nás nie práve najpopulárnejších sociálnych sieťach, je takmer nemožné a úrady by na to museli používať technológie, skenujúce internet (či dokonca osobnú komunikáciu) na kľúčové slová. Niečo také je tak pravdepodobne nereálne, odhliadnuc od aspektu zohľadňujúceho naše súkromie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú