Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rozšíriť kapacitu vládneho cloudu, zjednodušiť poskytovanie služieb, ale aj zefektívniť vynakladanie výdavkov štátu a modernizovať informačné služby je cieľom národného projektu – Zvýšenie kapacity vládneho cloudu v Datacentre Kopčianska – fáza 1. Vyzvanie na prvú časť projektu rezortu vnútra v dĺžke deväť mesiacov a v hodnote viac ako 25 mil. eur vyhlásil vo štvrtok Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Agentúru SITA o tom informoval samotný úrad.

„V blízkej dobe bude existujúca kapacita zdrojov vládneho cloudu vyčerpaná, a to po stránke diskovej kapacity, zálohovania, komunikačných sietí LAN a SAN, ale aj súvisiacich bezpečnostných komponentov, na ktorých sa vytvárajú IaaSslužby,“ uviedol generálny riaditeľ IT sekcie úradu Jaroslav Kmeť.

Okrem priestoru pre existujúce projekty je v pláne vytvoriť v petržalskom Datacentre aj priestor pre ďalších 26 plánovaných dopytových projektov v prvej fáze a 13 projektov vo fáze druhej. „Všetky pripravované projekty počítajú s využívaním spoločnej infraštruktúry a teda vychádzajú z princípu ´cloud prednostne´, preto je dôležité, aby sme okrem trendov rozvoja informačných technológií a ich aktualizácie brali do úvahy aj veľkosť priestoru, ktorý budeme v najbližších rokoch potrebovať,“ objasnil Kmeť.

V prípade využívania spoločného cloudového riešenia sa pritom šetria verejné zdroje a jednotlivé pripravované projekty tak nemusia počítať s vysokými sumami na obstaranie a prevádzku vlastnej infraštruktúry. V prípade jednoduchších projektov ide približne o 50 000 eur ročne, v prípade rozsiahlych a komplexných systémov je suma aj 10-krát vyššia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú