V tomto texte boli použité materiály TASR.

Vesmírna loď CST-100 Starliner od spoločnosti Boeing mala byť odpoveďou na konkurenciu SpaceX. Namiesto triumfu sa však projekt mení na nočnú moru pre tohto amerického giganta. Jeho strastiplná cesta sa po mesiacoch konečne skončila.

V noci na sobotu pristála loď Starliner pomocou padákov v Novom Mexiku, bez svojej pôvodnej posádky. Po odpojení od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) o 00:04 h stredoeurópskeho času sa o 6:01 bezpečne dotkla zeme v bývalej testovacej oblasti vo White Sands. Zatiaľ čo loď tentokrát pristála bez problémov, celý testovací let bol poznačený množstvom technických komplikácií.

Boeing

Boeing Starliner mal pôvodne len osemdennú misiu, počas ktorej na palubu ISS dopravil astronautov Butcha Wilmora a Suni Williamsovú. Pre opakujúce sa problémy s pohonným systémom a únikom hélia sa misia natiahla na mesiace.

NASA, stále skeptická k bezpečnosti Starlineru, sa rozhodla pre radikálny krok: návrat astronautov na Zem sa uskutoční na palube vesmírnej lode Dragon od SpaceX – a to najskôr vo februári 2025. Obaja astronauti si teda pobyt na ISS predĺžia o ďalších osem mesiacov.

Medzitým Boeing aktualizoval softvér Starlineru, čo mu umožnilo návrat na Zem bez posádky. Tento proces však nebol lacný – vyšetrovanie a opravy Starlineru už spoločnosť stáli 125 miliónov dolárov. Celkové náklady na tento program od roku 2016 podľa Reuters prekročili 1,6 miliardy dolárov.

Problémy so Starlinerom sú pre Boeing veľkou ranou. Kedysi neohrozený líder v oblasti letov do vesmíru teraz zaostáva za SpaceX, ktorá ponúka lacnejšie a spoľahlivejšie štarty. Konkurencia od spoločnosti Elona Muska úspešne dopravuje astronautov na ISS už od roku 2020, zatiaľ čo Boeing sa stále trápi s technickými nedostatkami.

Zdá sa, že Boeing stojí na križovatke: buď sa vráti k svojej bývalej sláve, alebo definitívne prenechá vesmírne preteky konkurencii. Rozhodujúce mesiace sú ešte pred ním, ale jedno je isté – boj o dominanciu vo vesmíre bude tvrdý a plný výziev.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú