Srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok vyzval sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, aby mu zrušila konto rovnako ako spravila v prípade bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Učinil tak po tom, ako spomenutá sieť uviedla, že niekoľko médií pod kontrolou Vučiča je prepojených so štátom.

Nemôžem sa dočkať, až mi zrušia účet. Stanem sa ďalším Trumpom na tomto svete,“ povedal Vučič. Twitter začiatkom tohto roka zmazal účet predchádzajúceho prezidenta USA po tom, čo jeho podporovatelia 6. januára zaútočili na washingtonský Kapitol.

Twitter považuje za médiá prepojené so štátom tie, v ktorých štát vykonáva kontrolu nad redakčným obsahom prostredníctvom finančných zdrojov, priamych alebo nepriamych politických tlakov alebo má dosah na ich výrobu a distribúciu. „S kým by mali spolupracovať, s magnátmi, zlodejmi a zločincami?“ položil Vučič otázku na margo prepojenosti médií so štátom. „Je normálne, že spolupracujú s vládou,“ dodal.

Podľa Vučiča označenie na Twitteri nie je nič iné ako „cenzúra“. Od nástupu k moci pred desiatimi rokmi pevne ovláda srbské médiá. Tie pravidelne atakujú niekoľko zostávajúcich nezávislých médií v Srbsku, o ktorých tvrdia, že sú ovládané skorumpovanými predstaviteľmi opozície alebo Západom.

Okrem srbských médií dostalo podobné označenie na Twitteri aj viacero médií z USA, Číny, Francúzska, Ruska, Nemecka, Talianska, Japonska, Saudskej Arábie, Španielska, Turecka či Spojených arabských emirátov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú