Spotreba elektrickej energie v USA elektromobilmi zaznamenala za prvé dva mesiace tohto roka medziročný rast o viac než 50 %. Tempo rastu sa tak v porovnaní s vývojom za prvé dva mesiace predchádzajúceho roka výrazne zrýchlilo. Údaje amerického Federálneho úradu pre energetické informácie (EIA) zverejnila agentúra Reuters.

Spotreba elektriny elektromobilmi v Spojených štátoch dosiahla za január a február 1,58 milióna megawatthodín (MWh). To je o 52 % viac než za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka. Výsledky poukazujú na podstatné zrýchlenie rastu spotreby elektriny zo strany elektrických áut, keď za prvé dva mesiace roka 2023 dosiahla spotreba elektriny týmito vozidlami medziročne 40-percentný rast.

Celková spotreba elektrickej energie elektromobilmi zaznamenala vlani 7,6 milióna MWh, čo oproti roku 2022 predstavovalo zvýšenie o takmer 45 %. Tempo rastu spotreby sa síce oproti vývoju v roku 2022 čiastočne spomalilo, keď za rok 2022 oproti predchádzajúcemu roku vzrástol dopyt po elektrine zo strany elektromobilov o 49,2 %, rok 2023 však vykázal historicky druhý najvyšší rast.

Z jednotlivých amerických štátov zaznamenala vlani najväčšiu spotrebu elektriny e-autami Kalifornia. Jej podiel na celkovom dopyte po elektrine zo strany elektromobilov dosiahol tesne pod 34 %. Za Kaliforniou nasledovali štáty Florida, Texas, New York a Washington, avšak s výrazným odstupom.

Naopak, najnižší dopyt po elektrine elektromobilmi vykázali štáty Severná Dakota, Južná Dakota a Wyoming, kde je aj najnižší podiel elektrických áut na počet obyvateľov. Dopyt po nich redukuje obmedzený počet nabíjacích staníc, ako aj obavy z vplyvu nepriaznivého zimného počasia v týchto štátoch na vozidlá.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú