Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Švédsky výrobca Volvo v rámci svojej 45 ročnej skúsenosti so dieslovými motormi vyrobila posledné osobné vozidlo vybavené dieslovým motorom. Ako uviedol magazín Electrek počas rokov 2012 – 2016 tvorili dieslové motory až polovicu celosvetového predaja Volva, pričom len od roku 1991 Volvo vyrobilo 9 miliónov vozidiel s dieselovými motormi.

Vôbec posledným modelom Volvo s naftovým pohonom bolo XC90, SUV, ktoré len včera zišlo z výrobnej linky a ihneď zamieri do múzea World of Volvo v Göteborgu. Do roku 2030 plánuje Volvo vyrábať výlučne elektromobily a takýmto spôsobom predbehne nariadenia Európskej únie minimálne o 5 rokov.

Už v roku 2017 Volvo oznámilo, že zastaví ďalší vývoj dieselových motorov a to v čase, keď takmer polovica všetkých nových automobilov predaných v Európe mala dieslové motory. V Európe v poslednom desaťročí aj vplyvom aféry Dieselgate vznetové motory ťahajú za kratší koniec.  Teraz, v čase keď sa rozvíja ​​elektrifikácia, sa vývoj dieselových motorov v Európe takmer zastavil a zdá sa, že benzínové motory v budúcnosti čaká rovnaký osud.

Budúci rok Európska Únia sprísňuje emisné limity pre automobily s cieľom 15 % zníženia emisií CO2 do roku 2025 pre osobné aj úžitkové vozidlá. Od roku 2030 dôjde k zníženiu emisií o 55 % (v porovnaní s východiskom z roku 2021) pre osobné automobily a až o 50 % pre úžitkové automobily.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú