Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pri prechode perihéliom, bodom, keď je jej obežná dráha najbližšie ku hviezde, bola vzdialená od jej povrchu 77 miliónov kilometrov, čo je zhruba polovica vzdialenosti Zeme od Slnka. Informovala o tom Európska vesmírna agentúra (ESA).

V priebehu týždňa po prelete perihéliom budú vedci v rámci misie SolO testovať desať prístrojov sondy vrátane šiestich ultrafialových teleskopov, ktoré by mali zhotoviť detailné zábery Slnka. Podľa Daniela Müllera z ESA, ktorý sa podieľa na misii, by mali snímky zverejniť v polovici júla, pričom to budú vôbec najbližšie dosiaľ nasnímané zábery našej hviezdy. Hlavným cieľom týchto skorých pozorovaní je potvrdiť, že sú teleskopy sondy SolO pripravené na budúce skúmania.

Vedci tiež budú analyzovať dáta zo štyroch prístrojov na meranie prostredia okolo sondy, ako sú magnetické pole a častice slnečného vetra. Vedec z misie Yannis Zouganelis vysvetlil, že je to po prvý raz, čo spomínané zariadenia budú fungovať v takej blízkosti pri Slnku a očakávajú od nich „zaujímavé výsledky“.  Sonda bude okrem iného skúmať aj slnečné póly, čo by malo vedcom pomôcť lepšie pochopiť správanie sa magnetického poľa Slnka.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú