Sonda ExoMars, vyvinutá Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos, musí podstúpiť menšiu opravu týkajúcu sa lepidla na solárnych paneloch. Technici to nepovažujú za vážny problém. Zariadenie v súčasnosti dokončujú v Cannes a opravu vykonajú v Turíne počas prevozu do kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, kam by mal náklad doraziť v polovici mája.

Chybu odhalili testy, ktoré simulovali výkyvy teploty počas cesty na Mars. Misiu by mali odštartovať v júli alebo auguste, pričom ďalší termín by pripadol až na rok 2022. Najvhodnejšie obdobie na vypustenie sondy nastáva raz za 26 mesiacov, keď sú planéty v najpriaznivejšej polohe.

Predstavitelia oboch vesmírnych agentúr v pondelok oznámili, že 12. marca usporiadajú v Moskve spoločnú tlačovú konferenciu, na ktorej prezradia aktuálne informácie o projekte.

Sonda ešte musí prejsť rôznymi testami. Ak bude všetko v poriadku, na povrchu Červenej planéty by mohla pristáť v marci 2021, kde bude pátrať po známkach života. Je to jedna zo štyroch misií na Mars, ktoré by mali odštartovať v júli alebo auguste. Na vlastných projektoch v súčasnosti robia aj Spojené štáty, Čína a Spojené arabské emiráty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú