Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V oblasti, ktorá je od nás vzdialená približne 100-násobne viac ako Zem od Slnka, sa objavuje tajomný jav, v ktorom spolu interagujú častice zo Slnka a z medzihviezdneho priestoru. Sonda New Horizon bude v nasledujúcich rokoch overovať, či sa za našim solárnym systémom skutočne nachádza veľká „stena“ známa ako heliopauza.

Poprvýkrát sa tento koniec slnečnej sústavy objavil v hľadáčiku vedcov pred približne 30 rokmi, keď naň narazili sondy Voyager 1 a Voyager 2. Nové stopy po tejto „stene“ teraz bude hľadať aj New Horizon. Táto oblasť je totiž zaujímavá tým, že vytvára akýsi múr, ktorý rozptyľuje ultrafialové svetlo, informoval portál IFLScience. Nové zistenia publikovali vedci aj v časopise Geophysical Research Letters. V tomto mieste tak medzi sebou reagujú nenabité častice vodíka z medzihviezdneho priestoru s nabitými časticami zo Slnka.

Reakcia týchto častíc vytvára akúsi hranicu medzi našim solárnym systémom a vesmírom za ním. Merania spravila sonda New Horizon pomocou spektrometra Alice a prebiehali dlhých 10 rokov od roku 2007 až do roku 2017. Dôkaz o existencii tejto „steny“ bude sonda zbierať aj naďalej. Vo chvíli, keď New Horizon túto hranicu prekročí, bude zaznamenané menšie množstvo ultrafialového sveta a vedci tak budú mať dôkaz, že tento okraj solárneho systému skutočne existuje, informoval Science News.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú