Slovenský energetický mix sa bude po roku 2023, kedy sa končí podpora ťažby domáceho uhlia, spoliehať už len na jadro, vodu a obnoviteľné zdroje energií (OZE). Na Stredoeurópskej energetickej konferencii to povedal premiér Edurad Heger.

„Do roku 2050 chceme dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. My sa tohto cieľa nemôžeme vzdať. Musíme investovať do obnoviteľných zdrojov,“ povedal Heger, ktorý je presvedčený, že uhlíkovú neutralitu nám pomôže dosiahnuť aj jadrová energetika.

Slovensko by sa v najbližšom období malo taktiež zamerať na riešenie energetickej chudoby. „Niektoré naše regióny sú v 19. storočí. Chceme im poskytnúť technológie 21. storočia,“ podotkol Heger.

Dôležitou témou pre celý svet pre nasledujúce roky bude podľa slovenského predsedu vlády boj s klimatickými zmenami. „Pri tejto téme musíme byť úprimní. Túto tému nemôžeme nijako zneužívať, nesmieme s ňou hazardovať. Európa je lídrom v tejto téme,“ uzavrel Heger s tým, že k Európe by sa mali pridať aj ďalší svetoví lídri z ostatných kontinentov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú