Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podľa Eurostat najmenší podiel žien v IT oblasti je v Maďarsku (9 %), susednej Českej republike (10 %) a Grécku (11 %). „Na Slovensku bolo vlani zamestnaných 81,7- tisíc ľudí v IT sektore, z toho takmer 88 percent tvorili muži. Ide o takmer 72 tisíc ľudí. “ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. 

Ešte v roku 2015 sme na Slovensku mali niečo vyše 68 tisíc zamestnancov, pričom podiel žien bol nižší ako vlani. Žien bolo pred štyrmi rokmi len 7,8- tisíc, vlani číslo stúplo na 10- tisíc. 

„Dobrou správou však je, že podľa štatistík vyrastá na Slovensku mladá generácia IT žien. Veľká väčšina z nich je totiž vo veku 20 až 39 rokov. IT sektor, a vôbec oblasť informačných a komunikačných technológií, je jednou z najlepšie platených oblastí na pracovnom trhu. Napríklad databázový špecialista dokáže zarobiť mesačne v priemere 1800 eur. Priemerne si napríklad IT architekt dokáže zarobiť aj takmer 3-tisíc eur v hrubom. Rozdiel v platoch mužov a žien sa pritom výrazne nelíši. V prípade žien ide o 13 % nižší mesačný príjem ako u mužov,“ doplnila Buchláková. 

Štatistický úrad uvádza, že v prvom kvartáli 2019 bol priemerný plat v oblasti informácie a komunikácia na úrovni 1886 eur, čo je jeden z najvyšších priemerných platov na Slovensku. Priemerný mesačný plat v hrubom bol za všetky odvetvia v prvom kvartáli tohto roka na úrovni 1023 eur v hrubom. 

Fínsko malo vlani najvyšší relatívny podiel zamestnaných ľudí v IT sektore na celkovej pracovnej sile. V roku 2018 tam pracovalo v IT  viac ako 181- tisíc osôb, čo predstavovalo 6,8 % z celkovej zamestnanosti.  Na opačnom konci rebríčka v prípade zamestnaných IT špecialistov stoja krajiny ako Bulharsko, Cyprus a Lotyšsko, kde títo zamestnanci predstavovali 2,3% z celkovej pracovnej sily, v Portugalsku 2,2 %, 2,1 % v Rumunsku a 1,6 % v Grécku.

V súčasnosti študuje informačné a komunikačné technológie približne 1,3 milióna mladých ľudí v Európskej únii. Dievčat je podstatne menej, a to len 17 % z celkového počtu študentov. U nás je to 11 % z celkového počtu študentov. O čosi menej je to v Holandsku (10 %) či Belgicku (8 %). Naopak najvyšší podiel je v Bulharsku (33 %) či Rumunsku (31 %). 

Zdroj: TS

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú