Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Z dôvodu extrémne vysokých cien elektrickej energie skúšobne vypol prevádzkovateľ verejného osvetlenia Služby mesta Piešťany (SMP) od 19. septembra časť osvetlenia v meste. Informovalo o tom mesto Piešťany na svojej webovej stránke.

Od 1. októbra bude verejné osvetlenie postupne zapojené na všetky fázy a svietenie obnovené v plnom rozsahu. „Počas dvoch týždňov skúšobnej prevádzky bolo technikmi SMP vyhodnotené, že nie je v súčasnosti technicky možné bez väčších zásahov vyriešiť tretinu systému svietenia – každá tretia lampa – a tak zaistiť čiastočné osvetlenie v uliciach mesta tak, ako by bolo žiadúce a ako sme zamýšľali,“ uviedla riaditeľka SMP Hana Dupkaničová.

Plné osvetlenie ulíc je možné po finančnom sanovaní rozpočtu Služieb mesta Piešťany z rezervného fondu mesta a miernym znížením extrémne vysokých cien elektrickej energie v posledných dňoch. Veríme, že v budúcnosti nebude takéto opatrenie potrebné, vzhľadom k extrémne kolísavým a nepredvídateľným cenám komodity na burze,“ doplnil primátor Peter Jančovič.

Lampy vypínajú mestá po celom Slovensku

Dôkazom je aj Nová Baňa, kde kvôli vysokým nákladom prechádza verejné osvetlenie do šetriaceho režimu. Konkrétne sa to týka ulíc, ktoré sú vybavené smart osvetlením. Intenzita svietenia sa bude znižovať až o 80 %, informuje Nová Baňa formou oznamu na svojej webovej stránke.

Najradikálnejšie zakročilo mesto Vysoké Tatry, ktoré v niektorých častiach úplne vypína verejné osvetlenie. Deje sa tak medzi 22:30 a 05:00. Tu sa však rozhodli ušetriť na vianočnej výzdobe a presunúť prostriedky tak, aby sa v máji svietenie obnovilo počas celej noci.

Na úplne opačnom konci spektra je Liptovský Mikuláš. Pomocou moderných stmievačov by mesto mohlo ušetriť od 20 do 30 % nákladov, pričom občania nemajú byť v žiadnej miere obmedzení. Stmievače sú veľmi populárne najmä vo Veľkej Británii, kde dnes ide o štandardnú formu verejného osvetlenia vo väčšine krajiny.

Niektorí riešia tento problém úplne inak

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce šetriť peniaze za energie výstavbou fotovoltaických elektrární. Zatiaľ ich plánuje stavať v hospodárskych dvoroch podnikov regionálnej správy a údržby ciest (RSÚC). Ako uviedol Úrad NSK, prvý projekt sa má realizovať v RSÚC v Nitre.

Pilotná fotovoltaická elektráreň sa má vybudovať na streche dielní RSÚC Nitra. Podľa Dvonča tam bude možné ročne vyrobiť zhruba 108 až 120 megawatthodín elektrickej energie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú