Strana SaS podporuje voľbu cez internet, no vníma aj technické limity s ňou spojené, či vážne obavy z uľahčenia volebnej korupcie. Pre TASR to uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) v reakcii na slová premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že do budúcich parlamentných volieb by mohli Slováci zo zahraničia hlasovať elektronicky.

„Do momentu, kým sa nenájdu nepriestrelné riešenia týchto limitov, budeme naďalej zdokonaľovať súčasný systém,“ povedal Klus. SaS je napríklad za uľahčenie voľby poštou tak, aby bolo možné voliť vo všetkých voľbách a referendách aj z bydliska na území SR v predstihu, a taktiež zo zahraničia vrátane využitia našich zastupiteľských úradov.

Veľmi dôsledne bude treba podľa Klusa zabezpečiť aj tajnosť elektronického hlasovania či jeho zrozumiteľnosť. „Aby nebolo príliš komplikované napríklad pre voličov s nižšou počítačovou gramotnosťou,“ skonštatoval. Matovič v utorok (6. 10.) skonštatoval, že súčasný systém hlasovania poštou zo zahraničia je deravý a elektronické hlasovanie by mohlo byť bezpečnejšie.

Bude sa snažiť presvedčiť koaličných partnerov o zavedení takejto formy hlasovania. Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, a to poštou. Zavedenie elektronického hlasovania zo zahraničia má vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú