Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elektronické platby za tovar a služby na Slovensku po prvýkrát v histórii predbehli hotovostné.

Ako ďalej konštatuje metodička stratégie platobných systémov v Národnej banke Slovenska Iveta Behúňová, pandémia nás naučila byť opatrnejší aj pri platení, a preto uprednostňujeme skôr bezkontaktnú platbu kartou ako hotovosť. Zároveň sa viac presúvame do digitálneho priestoru, keďže viac nakupujeme na internete a viac platíme smart zariadeniami.

Či sa nastavený trend preferencie bezhotovostného platenia pred hotovosťou na slovenskom trhu udrží, ukáže tento rok. „Predpokladáme, že spomínané trendy budú pokračovať. Používanie kariet bude rásť a bude sa viac presúvať do digitálnej bezhotovosti. Ako dôsledok lockdownu a s tým súvisiacich možných rušení obchodných alebo reštauračných prevádzok môže dôjsť k dočasnému zníženiu počtu POS-terminálov,“ uviedla Behúňová. Počet obchodníkov, ktorí podnikajú aj na internete, naopak, podľa nej porastie.

Na Slovensku platíme kartami už vyše 30 rokov a každoročne rastie objem a počet platieb platobnými kartami. No až do konca minulého roka stále platilo, že dominovala hotovosť, čo znamená, že ju Slováci uprednostňovali pred kartami. Hotovosť, ktorú si vybrali z bankomatu, mnohí následne použili v obchode i napriek tomu, že tam mohli rovno zaplatiť prostredníctvom karty.

Zavreté obchody, reštaurácie, obmedzenie pohybu a u niektorých aj strata zamestnania v prvom polroku 2020 výrazne znížili výbery hotovosti z bankomatov. Zároveň sa znížila aj hodnota platieb, no menej výrazne než výbery. V druhej polovici roka prišli lockdowny a nastala výrazná zmena v správaní držiteľov kariet. Hodnota platieb kartou prevýšila výbery hotovosti, ktoré boli v minulosti vždy vyššie ako platby kartami.

Podľa Behúňovej je zaujímavé sledovať vývoj platieb mobilom alebo smart hodinkami. Od roku 2019, keď banky rozbehli mobilné platby prostredníctvom GooglePay a ApplePay a neskôr i GarminPay a FitbitPay, rastie ich podiel na všetkých platbách každý mesiac. Kým v treťom štvrťroku 2019 tvorili mobilné platby 3,7 %, v poslednom štvrťroku minulého roka to už bolo 7,8 %.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú