V tomto texte boli použité materiály SITA.

S príchodom vykurovacej sezóny stojí mnoho slovenských domácností pred otázkou, aké palivo zvoliť, aby si zabezpečili efektívne a úsporné teplo. Analytici zo spoločnosti XTB prichádzajú s odhadmi, ktoré ukazujú, že medzi najlacnejšie možnosti opäť patrí drevo a zemný plyn, zatiaľ čo elektrina ostáva najdrahším zdrojom vykurovania.

Ceny vykurovania podľa typu paliva

Podľa odhadov pre sezónu 2023/2024 domácnosť s ročnou spotrebou okolo 8 600 kWh zaplatí za drevo približne 490 eur, čo je mierny pokles oproti minulému roku. Zemný plyn ostáva na rovnakej úrovni – približne 582 eur – ale skutočná cena bude závisieť od rozhodnutí regulačného úradu a prípadných štátnych dotácií.

Ústredné vykurovanie by malo domácnostiam vyjsť na približne 801 eur, kúrenie uhlím na 967 eur a vykurovanie elektrinou ostáva najdrahšou alternatívou s priemernou cenou okolo 1 500 eur.

TASR/Pixabay (úprava redakcie)

Podľa analytika Mareka Nemkyho z XTB nie je cena jediným faktorom pri rozhodovaní o zdroji vykurovania. Významnú úlohu zohrávajú aj ďalšie faktory, ako je počiatočná investícia do kotlov či energetická efektívnosť zariadenia. „Výber zdroja tepla nie je len o nákladoch na samotné palivo. Domácnosti musia zohľadniť aj účinnosť vykurovacieho systému a opatrenia proti tepelným stratám,“ uviedol Nemky.

Ako Slováci vykurujú svoje domácnosti?

Najčastejšie sa slovenské domácnosti spoliehajú na ústredné vykurovanie prostredníctvom dodávok z teplární, pričom tento spôsob vykurovania využíva až 46 % domácností. Druhým najčastejším spôsobom je vykurovanie plynom, a to vďaka jeho pomerne nízkym nákladom a jednoduchosti použitia. Drevo sa radí až na tretie miesto.

Podľa hlavného analytika Jiřího Tylečka môže slovenským domácnostiam priniesť značné úspory aj výber vhodného dodávateľa energie či zateplenie budov. Domácnosti môžu spotrebu energií znížiť až o 50 % pri správnej izolácii. Zároveň odporúča zvážiť vykurovanie na nižšie teploty, kde každý stupeň navyše znamená úsporu približne 6 % zo spotreby energie.

Odpoveď na otázku, aký zdroj vykurovania je pre slovenské domácnosti ideálny, je komplexná. Cena, dostupnosť paliva a investičné náklady sú len časťou skladačky, ktorú dopĺňajú možnosti úspor a efektívnosť samotného vykurovacieho systému.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú