Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bezkontaktné platby kartou aj napriek obavám zo šírenia nového koronavírusu prostredníctvom bankoviek využívalo vlani na Slovensku len približne 23 % Slovákov.

Podľa dát Európskej centrálnej banky bolo pred pandémiou 79 % všetkých transakcií na miestach predaja v eurozóne realizovaných v hotovosti, na Slovensku to bolo 78 % transakcií. Pandémia to čiastočne obmedzila, pokles bol vlani na úrovni 6 % v rámci únie, v prípade Slovenska išlo o štvorpercentný pokles.

Nepredpokladáme, že pandémia dlhodobo zmení pomer platieb v hotovosti a bezkontaktných spôsobov v najbližších mesiacoch. Zároveň však treba povedať, že samotné banky už dlhšiu dobu prehodnocujú efektívnosť kamenných prevádzok, veľkú časť z nich už zrušili a zároveň viac spoplatňujú mnohé bankové operácie, ktoré sa nedejú elektronicky a v online priestore. To sa, samozrejme, prejavuje vo väčšom náraste bezkontaktných platieb,“ povedala ekonomická analytička FinGO.sk Lenka Buchláková.

Prieskum centrálnej banky z minulého roka ukázal, že 67 % Slovákov sa neobávalo prenosu nákazy COVID-19 prostredníctvom bankoviek, 27 % Slovákov túto obavu malo a 7 % sa vyjadrilo, že neplatí v hotovosti.

Priemerná suma, ktorú Slováci vlani minuli v hotovosti na deň, bola 24,20 eura, v prípade bezhotovostných platieb to bola suma 14,14 eura. Denne spolu s ostatnými platbami, ako sú napríklad platby cez internet či prostredníctvom mobilných aplikácii, minuli v priemere 60 eur.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú