Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podvody na sociálnych sieťach, pri ktorých sa útočníci snažia využívať aj nič netušiace známe tváre, nie sú ničím neobvyklým. Na bitcoiny napríklad lákal falošný „Elon Musk“, no nemusí to byť len o kryptomenách a len o sfalšovaných profiloch zo zahraničia.

Vydavateľstvo Bauer Media upozorňuje. na podvody v mene svojich rádií Expres a Europa 2, respektíve v mene ich moderátorov. Útočníci totiž vytvorili viacero profilov s ich fotkami, pričom od followerov sa následne snažia vylákať peniaze. Trik je už tradičný – falošná výhra. „Pýtajú si osobné údaje a kreditné karty výhercov. Tvrdia, že ide o súťaž, je to však pokus o podvod,“ stojí v tlačovej správe.

Marketingový riaditeľ Bauer Media Slovakia Tomáš Halmeš prosí poslucháčov, aby boli ostražití. „Dávajte si, prosím, pozor na falošné profily na sociálnych sieťach a podvodné stránky zneužívajúce naše značky. Tak, ako v minulosti, aj teraz upozorňujeme, že naše rádiá neorganizujú žiadne súťaže mimo svojich oficiálnych webstránok, a nikdy si nepýtame údaje z platobných kariet. Súťaže organizujeme len na oficiálnych stránkach a profiloch našich rádií.“

Rádiá tvrdia, že stránky nahlásili Facebooku a kontaktovali tiež políciu Slovenskej republiky.

Ako identifikovať falošný profil

Mario Marcinek z agentúry Neuropea upozorňuje, že takéto podvodné profily boli väčšinou zaregistrované len nedávno. Túto informáciu pritom obvykle pri každej facebookovej stránke alebo používateľovi po pár kliknutiach v podrobnostiach vidíš.

„Tieto profily majú často len veľmi málo alebo žiadnych priateľov. Často tiež nemajú žiadne lajky na profilových fotografiách či celkovo im nikto nič nekomentuje. V prípade týchto podvodných profilov sme zaregistrovali, že mávajú vypnutú možnosť komentovania príspevkov. Je známe, že zakročenie Facebooku proti falošným profilom býva pomalé, je ale dôležité tieto profily nahlasovať,“ uvádza.

Vydavateľstvo pripája aj niekoľko profilov, ktoré sa už podarilo identifikovať. Ak narazíš na ďalšie, môžeš na ne upozrniť priamo na e-mailovej adrese expres@expres.sk.

Bauer Media

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú