Do boja proti koronavírusu nasadili vedci aj superpočítače. Sieť s názvom Folding@Home spája počítače bežných ľudí, čím dokáže vytvoriť jednotku s extrémnym výpočtovým výkonom. Tá aktuálne disponuje viac ako 470 petaflopmi výpočtovej sily a je tak výkonnejšia ako kombinácia 7 najlepších superpočítačov súčasnosti, informuje TomsHardware.

Sieť Folding@Home sa skladá z obyčajných počítačov obyčajných ľudí, zapojiť sa do nej môže skutočne ktokoľvek. Všetko, čo potrebuješ, je inštalácia a nastavenie aplikácie Folding@Home, ktorá ďalej bude bežať automaticky na pozadí zariadenia. Aplikácia je dokonca dostupná aj v podobe rozšírenia pre prehliadač Google Chrome.

Najvýkonnejší superpočítač na svete sa volá Summit a disponuje 147 petaflopmi výpočtového výkonu. Sieť Folding@Home je teda viac ako dvakrát výkonnejšia. Aktuálny výkon spomínanej sieti, ktorá spája výkon počítačov, predstavuje 27 433 824 procesorových a grafických jadier.

Do boja proti koronavírusu prostredníctvom Folding@Home sa začali zapájať masy ľudí, medzi nimi sú aj ťažiari bitcoinov, ktorí majú jedny z najvýkonnejších domácich zariadení. Okrem nich sa pridávajú aj značky ako Asus ROG, Intel či HP. Nárast nových používateľov bol taký vysoký, že spoločnosť Folding@Home nedokázala distribuovať dostatočný počet čiastkových úloh pre každého pripojeného používateľa.

V posledných dňoch sa ich počet zvýšil až o neuveriteľných 1 200 % a za posledné dva týždne tak registrujú 400 000 nových používateľov, informuje CoinTelegraph.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú