Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Šiestim firmám, s ktorými Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR plánuje ukončiť zmluvu o poskytnutí stimulov na výskum a vývoj, doteraz vyplatili 5,2 milióna eur. Ako priblížil spravodajský portál Webnoviny.sk, ukončenie zmlúv odporučila oponentská rada, ktorá pri administratívnych finančných kontrolách za rok 2019 odhalila viaceré nedostatky.

Išlo napríklad o nedostatočnú kvalitu projektov a v niektorých prípadoch mala rada pochybnosti o nakladaní s financiami. Portál informoval, že ukončené projekty patria spoločnostiam NaviDate, Exa Group, Neuropower, Futúrum Dynameis, Futúrum spoločnosť s ručením obmedzeným Michalovce a DB Biotech. Ministerstvo názvy firiem najprv nezverejnilo, keďže s nimi o výsledkoch kontrol ešte rokovali.

Portál Webnoviny.sk uviedol že, oponentské rady odporučili ukončiť financovanie projektov, na ktoré upozorňovala Nadácia Zastavme korupciu aj súčasní členovia vlády Branislav Gröhling (SaS) a Veronika Remišová (Za ľudí). Rezort zverejnil v Centrálnom registri zmlúv dve dohody o ukončení zmluvy o financovaní projektu zo stimulov na výskum a vývoj. Konkrétne s firmami NaviDate a Exa Group.

Ministerstvo pre portál Webnoviny.sk objasnilo, že od firiem, s ktorými uzavreli dohodu o ukončení financovania, peniaze nebudú vymáhať. Avšak v prípade troch firiem sa rozhodnú na základe záverov polície. Na tieto firmy bolo totiž podané trestné oznámenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú