Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Uznávaný francúzsky chirurg čelí právnym krokom a možnému disciplinárnemu trestu po pokuse predať röntgenovú snímku pacientky, ktorá bol v roku 2015 postrelená počas útoku v hudobnom klube Bataclan vo francúzskej metropole Paríž. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

O ortopedickom chirurgovi Emmanuelovi Masmejeanovi, ktorý v pracuje v Nemocnici Georgea Pompidoua v juhozápadnej časti Paríža, cez víkend informovala webová stránka Mediapart s tým, že predáva röntgenovú snímku ako digitálne umelecké dielo – avšak bez vedomia pacientky.

Zverejnil ho na najznámejšej NFT burze

Na snímke, ktorá sa na webovej stránke OpenSea predávala za zhruba 2 776 dolárov (2 446 eur) je vidieť predlaktie s projektilom zo samopalu kalašnikov.

Riaditeľ parížskych verejných nemocníc Martin Hirsch na sociálnej sieti Twitter následne napísal, že voči chirurgovi bola za toto jeho „neúctivé“ a „škandalózne“ rozhodnutie podaná trestná i služobná sťažnosť.

Masmejean následne vo vyjadrení pre webovú stránku Mediapart  uznal, že predávať snímku bola „chyba“. Ako dodal, ľutuje tiež, že danú pacientku nepožiadal o povolenie, píše AFP. Chirurg následne snímku z predaja stiahol. Pacientka nebola v prípade identifikovaná, bolo však uvedené, že ide o mladú ženu, ktorej priateľ zahynul počas útoku v klube Bataclan. Atentát bol súčasťou série útokov teroristov z organizácie Islamský štát (IS) vo francúzskej metropole, ktoré si vyžiadali 130 životov.

Združenie obetí Life for Paris v reakcii na prípad vo vyhlásení uviedlo, že „stojí pri obeti útoku, ktorá je dnes obeťou hlúposti… lekára, čo očividne zabudol na svoj etický kódex,“ cituje AFP.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú