Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kórejský Samsung si môže pripísať svetové prvenstvo vo výrobe najväčšej operačnej RAM pamäte s najvyššou kapacitou, aká sa doteraz na trhu objavila. Výrobca totiž dokázal vytvoriť unikátny 512 GB DDR5 modul RAM zložený z niekoľkých vrstiev 16 GB DRAM modulov, informuje Neowin.

Pri výrobe tejto ohromnej RAM pamäte stavil Samsung na technológiu TSV, ktorá sa prvýkrát pri DRAM moduloch objavila ešte v roku 2014, kedy spoločnosť predstavila serverové operačné pamäte o kapacite 256 GB. Táto technológia spočíva v spájaní silikónových čipov v 3D uložení. Samsung takto pri výrobe 512 GB DDR5 RAM spojil niekoľko vrstiev zložených z 8 modulov so 16 GB DRAM.

Vďaka tomu tak vznikla dosiaľ najväčšia operačná pamäť v tomto priemysle. Čo sa týka jej rýchlostí, výrobca uvádza, že táto RAM je schopná prenášať dáta rýchlosťou až 7200 Mbps. S takýmito parametrami je vhodná aj pre tie najnáročnejšie aplikácie (nie, nemyslíme tým Google Chrome).

Samsung však využitím technológie HKMG (High-K Metal Gate) zaistil aj vysokú efektivitu pri spotrebe energie a podľa spoločnosti je táto pamäť o 13 % efektívnejšia ako pamäť bez HKMG technológie. Tento faktor je pritom pri prevádzkach v dátových centrách kľúčový pri znižovaní spotreby elektriny.

Zdroj: Samsung, Neowin

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú