Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Napriek tomu jeho odhad príjmov prekonal očakávania analytikov. Pomohol mu silný predaj novej série smartfónov Galaxy Note 10, ktorý zmiernil vplyv poklesu predaja pamäťových čipov na výnosy koncernu.  V správe pre regulačné úrady pred zverejnením podrobných výsledkov koncom tohto mesiaca juhokórejský technologický gigant oznámil, že jeho prevádzkový zisk za tri mesiace do konca septembra pravdepodobne klesol o 56 % na 7,7 bilióna wonov (5,85 miliardy eur).

 To by bol o niečo lepšie výsledok ako 7,1 bilióna KRW, ktoré mu predpovedajú analytici. Prispel k tomu najmä predaj smartfónov Galaxy 10 doma aj v Európe od ich uvedenia na trh 23. augusta. Konkrétne, Samsung, ktorý je najväčším výrobcom smartfónov na svete, predal v 3. kvartáli na domácom trhu viac ako milión najmodernejších telefónov pre novú sieť 5G.

Podľa analytikov, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, juhokórejský koncern v uplynulom kvartáli ťažil aj zo sankcií USA proti Huawei Technologies, ktoré účinne bránia americkým firmám dodávať čínskej firme komponenty. Huawei začína tento mesiac s predajom nových smartfónov Mate v Európe, ale jeho produkt nemá pre sankcie prístup k licencovanej verzii operačného systému Android spoločnosti Google, ako aj k mobilným službám, ktoré zahŕňajú obchod Play a populárne aplikácie ako Gmail, YouTube alebo mapy.

Samsung vo svojej správe v utorok uviedol, že jeho tržby v 3. štvrťroku pravdepodobne klesli o 5,3 % na 62 bilióna KRW zo 65,5 bilióna KRW pred rokom. Obrat mobilnej divízie Samsungu je pritom oveľa menší ako jeho tržby z predaja pamäťových čipov a podieľa sa približne 20 % na zisku. Výrobcovia pamäťových čipov, ako je Samsung a jeho menší konkurent SK Hynixu napriek tomu očakávajú, že trh s čipmi neskôr v tomto roku ožije.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú