Kozmická loď Sojuz dopravila v nedeľu ráno na Zem ruského kozmonauta Olega Novického a dvoch členov filmového štábu – režiséra Klima Šipenka a herečku Juliju Peresiľdovú, ktorí počas týždňového pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) nakrúcali film.

Pristávací modul za pomoci padáka mäkko dopadol v stepi približne 148 kilometrov juhovýchodne od kazašského mesta Džezkazgan o 06.35 h SELČ, tak ako bolo plánované. V bezprostrednom okolí miesta dopadu už v tom čase krúžili vrtuľníky pátracích tímov. Pristátie v priamom prenose vysielala ruská štátna vesmírna agentúra Roskosmos.

Herečka Peresiľdová a režisér Šipenko sa vydali na svoju misiu 5. októbra, takže vo vesmíre strávili 12 dní. Na let sa pripravovali od mája v ruskom stredisku na prípravu kozmonautov, pričom absolvovali technickú, fyzickú i mentálnu prípravu.

Ich úlohou bolo na ISS nakrúcať niektoré časti filmu o zdravotníčke, ktorú dopravia na vesmírnu stanicu, aby zachránila člena posádky, u ktorého došlo k zlyhaniu srdca a potrebuje urgentnú operáciu priamo na obežnej dráhe. Spolu s Peresiľdovou a Šipenkom sa na Zem vrátil kozmonaut Oleg Novickij, ktorý pôsobil na ISS od apríla. Do vesmíru s nimi letel ďalší ruský kozmonaut, Anton Škaplerov.

V uvedenom filme si zahrali Novickij aj Škaplerov, ako aj ich tretí kolega nachádzajúci sa na ISS, Piotr Dubrov. Na orbitálnej základni po odlete Sojuzu zostali okrem posledne dvoch menovaných Rusov aj Američania Mark Vande Hei, Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francúz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide, spresňuje agentúra AP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú