Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rusko má „vďaka“ šialenému správaniu sa svojho prezidenta Vladimira Putina čoraz viac problémov. Po rozpútaní vojny na Ukrajine sa, či už pod tlakom západných sankcií, alebo aj dobrovoľne mnohé vyspelé firmy z Ruska úplne stiahli a prerušili spoluprácu s tamojšími firmami.

Jedným z posledných prípadov je napríklad katastrofálna situácia vo výrobe domácich automobilov, ktoré prídu o airbagy, ABS aj schopnosť plniť moderné emisné normy. Ako ale píše Tom’s Hardware, v Rusku svoje produkty oficiálne nepredáva ani AMD a Intel, teda prakticky duopol na poli použiteľných procesorov pre moderné počítače.

Na chvíľu svitla nádej

Tom’s Hardvare upozorňuje, že firma Dannie, výrobca základných dosiek s kanceláriami v Rusku, Číne, Litve a Turecku tento týždeň uviedol novú matičnú dosku s podporou SoC (system-on-chip) čipsetov Zhaoxin.

A hoci jeho výkon nemožno vôbec porovnávať s AMD a Intelom, vďaka x86 architektúre dokáže spúšťať aj Windows, čím by Rusko získalo aspoň prístup k novým strojom, na ktorých by mohla pracovať veľká časť kancelárií.

Zhaoxin podľa dostupných informácií ponúka aj integrovanú grafiku, vďaka čomu by tieto počítače potrebovali o ďalší „západný“ komponent menej, hoci na nejaké hranie moderných hier by Rusi tak či tak museli zabudnúť – napríklad maximálny termálny výkon je len 25 W.

Základná doska pritom ponúka sloty na DDR4 RAM, slot na moderné M.2 SSD a dokonca aj Wi-Fi či Bluetooth alebo HDMI a, pochopiteľne, USB-čka.

Habr.com

Asi to nedopadne dobre

S potenciálnymi ruskými procesormi je to ako s množstvom iných ruských vecí – vláda ich ospevuje a prezentuje ako perfektnú náhradu „zlých“ súčiastok z Európy a USA, no v praxi zvyčajne ide skôr o malú katastrofu. Podobne Rusko zlyhalo aj v tomto segmente.

Pracuje napríklad na CPU pod označením Elbrus 8CB, ktorý má dostať novú architektúru, vyššiu pracovnú frekvenciu 1,5 GHz, 90 W TDP a podporu pre 4-kanálovú RAM typu DDR4 (2400 MHz). Stále ale bude vyrábaný 28 nm technológiou. V porovnaní s Intel Xeon (ktorý má nahradiť) tak pôsobia ruské pokusy o vývoj vlastného “rovnocenného” procesora doslova komicky.

Nepoteší ani odpoveď samotnej firmy Dannie pre portál Tom’s Hardware. Podľa oficiálneho vyjadrenia sa dodávky nových matičných dosiek nechystajú, keďže firma sa chce „sústrediť výhradne na čínsky trh“. Ďalšia smola pre Putina.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú