Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruská nosná raketa Sojuz 2.1a v noci na štvrtok vyniesla na obežnú dráhu Zeme nákladnú vesmírnu loď Progress 79, ktorá na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) prinesie posádke aj potraviny určené na sviatočný stôl a novoročné darčeky. Informovala o tom agentúra TASS.

Raketa štartovala z kozmodrómu v Bajkonure o 03:00 h moskovského času v noci na štvrtok. Raketu zdobila chochlomská maľba a symbolika spojená s 800-ročným výročím založenia ruského mesta Nižný Novgorod. Let rakety sa uskutoční v dvoch fázach a jej spojenie s ISS je naplánované na 30. októbra o 04:34 moskovského času.

Predpokladá sa, že Progress 79 dopraví na ISS 470 kilogramov paliva, 420 litrov pitnej vody, 40 kilogramov vzduchu a kyslíka v plynových bombách a 1509 kilogramov vybavenia a materiálu — napríklad medicínske a hygienické pomôcky, oblečenie, či trvalé a čerstvé potraviny.

Alexandr Agurejev z ruského Ústavu lekársko-biologických problémov (IMBP) Ruskej akadémie vied, ktorý má na starosti výživu posádky ISS, pre agentúru TASS uviedol, že na lodi Progress sa nachádzajú aj potraviny určené na ruský novoročný sviatočný stôl.

Ruský kozmonaut Piotr Dubrov zase povedal, že členovia posádky očakávajú, že im na lodi dopravia na ISS aj prekvapenia a darčeky k nadchádzajúcim sviatkom od členov ich rodín.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú