Nie je tajomstvom, že viaceré služby, ktoré sú pre nás samozrejmosťou, sú vo vybraných krajinách, často s politicky odlišnými názormi, cenzurované alebo úplne blokované. Výnimkou nie je ani Google, ktorý aj napriek svojej jedinečnosti musí občas ustúpiť autoritám.

Ako informuje Neowin, spoločnosti hrozí pokuta od 800 tisíc rubľov (zhruba 9000 eur) až po 4 milióny rubľov (zhruba 44,5 tisíc eur), pokiaľ nezmaže určitý obsah do 24 hodín. Mimo odhadovaných 20-30 % obsahu zakázaného v Rusku, ide aj o 26-tisíc konkrétnych prípadov, ktoré sú v Rusku zakázané, no vyhľadávací nástroj ich aj naďalej indexuje.

Boj o slobodu slova sa vyostruje

Google bol pritom na tento obsah v minulosti už upozornený. Ako sa vyjadrila agentúra Roskomnadzor, u nás poslednýkrát spomínaná v súvislosti so žalobou zo strany Googlu včera, kalifornský gigant nekooperuje:

Táto cenzúra ruských médií a cielená podpora ilegálnych protestantských aktivít hovorí o pravých úmysloch Google v Rusku. Google sa nesnaží byť v súlade s povinnosťou vylúčiť z vyhľadávania odkazy na internetové stránky s informáciami, zakázanými v našej krajine.“

Paradoxne, niekoľkohodinové ultimátum zo strany ruskej agentúry prišlo len chvíľu po tom, čo Google podalo žalobu na moskovskom súde proti agentúre Roskomnadzor pre ich požiadavky na stiahnutie videí z YouTube.

Zdroje: Neowin, TASS Russian News Agency

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú