Ruská spoločnosť Delimobil, ktorá podniká v oblasti zdieľania automobilov, plánuje expandovať na trhy v rozvojových krajinách a predávať lokálne franšízy. Uviedol to vo štvrtok jej zakladateľ a hlavný akcionár Vincenzo Trani.

Delimobil, jeden z najväčších poskytovateľov zdieľaných áut v Rusku, spolu so spoločnosťou Yandex a ďalšími, plánuje tiež vstup na newyorskú burzu začiatkom budúceho roka. Rusko podľa Traniho zostane hlavným trhom skupiny, ktorá však chce tiež ďalej expandovať v zahraničí, a to kombinovaným spôsobom – s pomocou vlastných pobočiek aj franšíz.

Delimobil už rokuje s Katarom o franšíze Anytime Prime, ktorá ponúka dlhodobé prenájmy automobilov. Aj Uzbekistan prejavil záujem o franšízu v oblasti zdieľania klasických automobilov. Všeobecne krajiny z Ázie a severnej Afriky majú záujem buď o franšízy alebo o vytvorenie lokálnych podnikov spoločnosti Delimobil, poznamenal Trani.

Delimobil má v Rusku viac ako 16.000 automobilov. Pod značkou Anytime pôsobí aj v Bielorusku, Kazachstane a Českej republike.

„Rozvojovým krajinám ponúkame službu zdieľania automobilov, pretože je to pre nich dobrý nástroj na odstránenie rozdielov v mobilite, keďže ľudia si jednoducho nemôžu dovoliť mať toľko automobilov ako v rozvinutých krajinách,“ uviedol Trani.

V minulom roku spoločnosť Delimobil oznámila, že plánuje predať menšinový podiel investorom pred vstupom na newyorskú burzu v budúcom roku. Ruská banka VTB tento mesiac kúpila až 15-% podiel v Delimobil za 75 miliónov USD (62,76 milióna eur).

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú