V Rusku je dnes možné úplne všetko, takže najnovšia správa od agentúry Reuters nijako neprekvapí žiadneho zorientovaného čitateľa. V „krajine neobmedzených možností“ panuje tvrdá ruka a svoje o tom vedia aj najväčší technologickí giganti na svete. Dvaja z nich teraz dostali po prstoch.

Ruské úrady pokračujú v posilňovaní kontroly nad zahraničnými technologickými gigantmi, pričom najnovšie udelili pokutu spoločnostiam Google a Discord za nedodržanie tamojších pravidiel o online obsahu. Tieto spoločnosti sa podľa ruských súdov previnili tým, že neodstránili alebo neobmedzili prístup k informáciám, ktoré Moskva označila za nezákonné.

Podľa tlačovej služby moskovských súdov obom platformám nariadil pokuty moskovský okresný súd Taganskij. Pokuty pre Google aj Discord boli vo výške 3,5 milióna rubľov, čo zodpovedá približne 37 675 americkým dolárom. Google bol sankcionovaný za to, že neodstránil obsah považovaný za nelegálny, zatiaľ čo Discord nedostatočne obmedzil prístup k zakázaným informáciám.

FonTech

Dlhodobé tlaky na technologické platformy

Rusko už niekoľko rokov nariaďuje zahraničným technologickým platformám, aby odstraňovali obsah, ktorý považuje za nezákonný. Tieto pokuty bývajú relatívne nízke, ale pravidelné, čo vytvára na platformy dlhodobý tlak. Od začiatku vojny na Ukrajine čelí Google zvýšenej pozornosti ruských úradov, najmä kvôli blokovaniu kanálov YouTube, ktoré sú prepojené s ruskými médiami a verejnými činiteľmi.

Google ani Discord zatiaľ na tieto pokuty verejne nereagovali.

Ruská vláda dlhodobo uplatňuje prísnu kontrolu nad internetovým priestorom a vyžaduje, aby platformy plnili jej nariadenia o cenzúre obsahu. Od začiatku konfliktu na Ukrajine sa tieto snahy ešte zintenzívnili, a to najmä vo vzťahu k západným technologickým firmám, ktoré majú globálny dosah.

Hoci tieto pokuty predstavujú pre technologických gigantov relatívne malé sumy, ich opakovanie a potenciálne ďalšie sankcie naznačujú, že Rusko má záujem pokračovať v nátlaku. Spoločnosti ako Google, ktoré prevádzkujú globálne platformy ako YouTube, sa tak musia rozhodovať medzi dodržiavaním pravidiel v Rusku a obranou princípov slobody prejavu na medzinárodnej úrovni.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú