Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR hľadá priestory na umiestnenie pripravovaného superpočítača, pričom oslovilo viacero potenciálnych prevádzkovateľov dátových centier.

„Dostali sme už viacero odpovedí, niektoré subjekty si vyžiadali viac času, vrátane Košického klastru nového priemyslu (CNIC). Termín dodania požadovaných informácií sme predlžili do 17. júna 2022,“ uviedlo v piatok ministerstvo pre TASR. MIRRI tak reagovalo na otvorený list pod hlavičkou CNIC adresovaný ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronike Remišovej (Za ľudí).

Slovenský superpočítač chcú univerzity aj vedci

Košické univerzity, ústavy Slovenskej akadémie vied, technologické firmy a samospráva chcú na východné Slovensko pritiahnuť najvýkonnejší civilný počítač v Európe. Pod hlavičkou konzorcia Košický klaster nového priemyslu (CNIC) preto poslali ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronike Remišovej (Za ľudí) otvorený list. Deklarujú v ňom potrebu a pripravenosť umiestniť superpočítač práve v Košiciach.  Projekt „Budovanie udržateľného ekosystému vysokovýkonných výpočtov“, ktorý MIRRI realizuje, má celkový rozpočet 70 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti.

Signatári si od superpočítača sľubujú pritiahnutie ďalších investícií a vznik nových pracovných miest. „Inštalácia superpočítača, ktorý by v súčasnej dobe predstavoval svetovú technologickú špičku (zabezpečenú jeho výpočtovou kapacitou, rýchlosťou, ale i ekologickou prevádzkou), práve v Košiciach je pre nás jedinečnou príležitosťou,“ uvádzajú v liste. Podľa nich už samotná prevádzka superpočítača má potenciál zvýšiť HDP regiónu o niekoľko percent. „Jeho umiestnenie do zmysluplného a technologicky vyspelého prostredia konzorcia by navyše výrazne zvýšilo efektivitu jeho využívania a teda aj jeho ekonomický prínos,“ tvrdia s tým, že CNIC má vybudované relevantné technologické a personálne kapacity potrebné k obsluhe a plnohodnotnému využívaniu uvedenej technológie k rozvoju mesta Košice a celého východoslovenského regiónu.

Tachyum

Na čo nám bude

Cieľom je vybudovať ekosystém vysokovýkonných výpočtov a prevádzkovať superpočítač pre Národné superpočítačové centrum. Prevádzkovanie superpočítača podporí inovácie na Slovensku a zároveň umožní zapojiť do tohto ekosystému excelentných výskumníkov aj ďalšie subjekty zo Slovenska a Európy.

„Nie je rozhodujúce, kde sa výpočtová infraštruktúra bude fyzicky nachádzať, ale ako bude zabezpečený prístup k výpočtovému výkonu pre používateľov a budovanie celého ekosystému vysokovýkonného počítania. Ten má poskytovať služby pre verejný sektor, vedecké tímy aj podnikateľským subjektom,“ konštatoval odbor komunikácie ministerstva.

Nie je jasné, kto ho dodá

V súčasnosti podľa neho prebieha vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti a zber údajov potrebných na realizačnú etapu projektu. Pre krátkosť času neprichádza do úvahy výstavba nového objektu dátového centra a počíta sa s možnosťou využiť alebo prispôsobiť existujúce dátové centrá. V rámci rozpočtu je pritom potrebné zohľadniť aj náklady na úpravu objektu i prevádzkové náklady, najmä spotrebu energie.

„Naším cieľom je transparentné verejné obstarávanie, preto v rámci otvorenej súťaže poskytneme priestor na zapojenie sa všetkým dodávateľom technológie. Pri príprave štúdie sme oslovili všetkých potenciálnych výrobcov so žiadosťou o štruktúrovanú technickú a cenovú ponuku vrátane firiem Atos, HPE, Lenovo, Dell aj Tachyum,“ uviedlo ministerstvo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú