Ruský protimonopolný úrad udelil spoločnosti Google Alphabet pokutu 2 miliardy rubľov (33,41 milióna eur) za zneužitie dominantného postavenia na trhu s videohostingom. Ruský Federálny protimonopolný úrad (FAS) to uviedol v utorok vo svojom vyhlásení. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rusko a Google majú medzi sebou nevyriešený problém

To je ďalšia pokuta rádovo v miliónoch dolárov, ktorá je súčasťou čoraz asertívnejšej kampane Moskvy proti zahraničným technologickým spoločnostiam.

FAS bez ďalších podrobností oznámil, že americká spoločnosť „zneužila svoje dominantné postavenie na trhu s videohostingovými službami YouTube“. „Preštudujeme si text oficiálneho rozhodnutia, aby sme definovali naše ďalšie kroky,“ uviedol Google.

Internetový vyhľadávač musí zaplatiť pokutu do dvoch mesiacov od nadobudnutia platnosti, dodal FAS.

Rusko v uplynulých mesiacoch udelilo ruskej dcére spoločnosti Google množstvo pokút. Minulý týždeň jej súd nariadil zaplatiť 21,1 miliardy rubľov za to, že opakovane odmietla odstrániť obsah, ktorý Moskva považuje za nezákonný, ako napríklad „falošné správy“ o ruskej invázii na Ukrajinu.

Netreba tiež zabúdať, že Rusko udelilo Google pokutu za informácie o vojne na Ukrajine aj v apríli tohto roka.  Spoločnosť Google vtedy dostala hneď niekoľko pokút, pretože podľa Moskvy vtedy neodstránila „falošné“ informácie o vojne na Ukrajine a „sporné“ videá na platforme YouTube. Viac nájdeš v samostanom článku.

Zaujimavé je ale aj to, že v ten istý mesiac Google v Mapách Ukrajincom odkryl ruské vojenské základne. Ako isto vieš, Google pokrýva svojimi satelitnými zábermi prakticky celú planétu, vrátane prísne strážených vojenských objektov. Tie však na záberoch rozostruje podobne, ako tváre, evidenčné čísla vozidiel a iné prvky vo svojich 3D mapách Street View, prípadne ich zobrazuje len v nižšom rozlíšení z väčšej diaľky.

Niektoré strategické objekty už od apríla rozostrené nie sú. Ukrajinci, ale aj obyvatelia kdekoľvek inde, teraz môžu „zazoomovať“ na dôležité objekty s oveľa vyšším rozlíšením.

Odkedy Moskva spustila to, čo nazýva „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine, zrýchlila aj útoky na západné technologické spoločnosti v snahe získať väčšiu kontrolu nad on-line priestorom vrátane podpory domácich hráčov, aby vytlačili západných rivalov. Gazprom Media, mediálny konglomerát napojený na štátom kontrolovaný plynárenský gigant Gazprom, intenzívne propaguje RuTube, svoju ruskú alternatívu k YouTube, ktorá od februára zaznamenala prudký nárast návštevnosti.

YouTube po invázii zablokoval na celom svete ruské štátom financované médiá a teraz je pod silným tlakom ruského regulátora a politikov. Google prestal predávať on-line reklamu v Rusku začiatkom marca, ponechal však dostupné niektoré bezplatné služby. Jeho ruská dcérska spoločnosť oficiálne vyhlásila bankrot po tom, čo úrady zabavili jej bankový účet, čím znemožnili vyplácanie zamestnancov a predajcov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú