Tento rok sa na poli motoršportu spustil pilotný ročník veľmi zaujímavých závodov, v ktorých si to proti sebe na trati rozdávajú „tímy programátorov“. Roborace je totiž seriál automobilových pretekov, kde sa o vedenie vozidla stará umelá inteligencia. Ako informoval portál Engadget, prvá testovacia sezóna však ukazuje, že závody autonómnych vozidiel ešte majú veľké medzery.

Prvé kolo sezóny Beta 1.1 sa nieslo v znamení komplikácií pre väčšinu tímov, ktoré sa tohto futuristického seriálu zúčastňujú. Tím SIT Acronis Autonomous však zrejme dopadol zo všetkých najhoršie. Ich vozidlo si to totiž hneď po štarte v miernej zákrute namierilo rovno do bariéry.

Twitch/Roborace

Vozidlo tímu Autonomous Racing Graz sa naopak „stratilo“, keď počas závodu zlyhali jeho lokalizačné systémy. Z celkového počtu šiestich tímov zapojených do tejto pilotnej testovacej sezóny Roborace sa pretek podarilo dokončiť iba dvom, informuje CarAndDriver. Úlohou vozidla bolo prejsť tri merané kolá, zatiaľ čo na trati sa nachádzalo niekoľko virtuálnych prekážok, ktorým sa museli vozidlá vyhnúť.

Na plnohodnotné závody autonómnych vozidiel si zrejme ešte budeme niesť pár rokov počkať, no aj tento špeciálny pretek sa už dá sledovať online. Dnešný závod si môžeš pozrieť na Twitch kanáli Roborace už o 13:00.

Zdroj: Engadget, CarAndDriver, Roborace

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú