Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pracujú prírodovedci na odhalení úplnej genetickej informácie nového koronavírusu na Slovensku. V tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala UK, to uviedla jej hovorkyňa Lenka Miller.

Najprv sa na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) vedcom podarilo z vírusu izolovať vzorky nukleovej kyseliny Sars-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku. Teraz vedci z UK pracujú na ich genetickom preskúmaní. Výskum má priniesť bližšie informácie o pôvode vírusu a zároveň môže byť hodnotným podkladom pre ďalší vývoj liečiv.

DNA vzorky nového koronavírusu poslali vedci zo SAV na UK vo forme vyčistenej nukleovej kyseliny, teda v podobe, v akej nie je infekčná. V spolupráci s Talianskom, Francúzskom a Nemeckom by sa chceli zamerať na hľadanie vzťahu medzi rozdielmi v genómoch vírusu a odlišnostiach v prichytávacích miestach vírusu, ktoré sú v rôznych skupinách populácie odlišné.

„Chceli by sme sekvenovať podstatne viac izolátov z rôznych miest nákaz a zmapovať tak celé Slovensko,“ povedal Tomáš Szemes z Prírodovedeckej fakulty UK. Prírodovedci sú presvedčení, že dôležité bude, aby výskum priniesol kvalitné a relevantné výsledky.

Vedecký park UK bol založený v roku 2015. Je špecializovaným výskumným a vývojovým pracoviskom UK s prioritným zameraním na oblasť biomedicíny, enviro-medicíny a biotechnológií.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú