Na Slovensku sa aj naďalej vo veľkej miere šíria konšpiračné teórie a ako dokazuje nedávny prieskum agentúry MEDIAN SK pre RTVS, niektorým takýmto konšpiráciám verí nepríjemne veľká časť populácie.

UFO a chemtrails

Azda najpopulárnejšou z týchto teórií je medzi Slovákmi o tom, že boli nariadené útoky z 11. septembra  2001 nariadené vládou Spojených štátov. Až podľa 12 % ľudí je toto tvrdenie určite pravdivé, podľa ďalších 24 % skôr pravdivé.

Pomerne vysoká popularita tejto konšpirácie môže byť spôsobené aj viacerými útokmi pod falošnou vlajkou a podobnými škandálmi, ktoré majú USA na konte, spomína EuroNews. Takéto škandály majú na konte aj ďalšie krajiny, vrátane Ruska.

Až 34 % opýtaných zase verí, že je verejnosti utajovaná existencia UFO, presnejšie mimozemšťanov, keďže slovo UFO v tomto prípade nedáva zmysel (skratka UFO je používaná pre neidentifikované lietajúce objekty, ktoré existencia utajovaná nie je).

Oveľa škodlivejšia a šialenejšia teória o tom, ako lietadlá vypúšťajú chemtrails s cieľom vyvolať škodlivé účinky u ľudí má podporu až 30 % opýtaných a to aj napriek tomu, že experti tento jav vysvetlili už najmenej miliónkrát.

NASA

23 % opýtaných verí, že židia ovládajú celý svet, 20 % zase, že bolo pristátie Američanov na Mesiaci podvodom. 19 % si myslí, že je vojna na Ukrajine klamstvom vymysleným Spojenými štátmi a 14 %, že očkovanie slúži na čipovanie obyvateľstva.

Najjasnejším faktom vyplývajúcim z týchto dát je, že Slovensko potrebuje lepšie školstvo a politické prostredie, ktoré nebude takýmto konšpiračným teóriám dávať dôveryhodnosť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú