Priemyselná produkcia, ktorá v apríli medziročne vzrástla až o 69 %, by mala v máji podľa odhadov dosiahnuť už miernejší rast. Smerom nahor ju bude podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej opäť ťahať bázický efekt, keďže vlani v týchto mesiacoch bol prudký prepad výroby. Na májovú produkciu však budú negatívne vplývať odstávky výroby v našich automobilkách pre chýbajúce čipy. To bude ťahať priemyselnú výrobu nadol zrejme aj v letných mesiacoch.

Priemysel podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pravdepodobne v máji zaznamenal pomerne silný medzimesačný pokles produkcie, avšak jeho medziročný rast by sa mohol udržať okolo úrovne 30 %. Podľa Glasovej by produkcia v priemysle mohla „nabrať na obrátkach“ počas jesene, keď odznejú dopady niektorých chýbajúcich materiálov. No niektoré odhady hovoria o tom, že čipová kríza bude pretrvávať celý tento rok, a teda negatívne ovplyvňovať výrobu aj v našich závodoch.

Problémy v automobilovom priemysle, ako kľúčovom odvetví slovenskej ekonomiky, budú podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka negatívne ovplyvňovať nielen priemyselnú produkciu či zahraničný obchod, ale aj ekonomický rast. „Je preto možné, že uvidíme pomerne nevídanú situáciu, a to kombináciu rastu objemu objednávok a zároveň poklesu priemyselnej produkcie. Náš rýchly odhad ukazuje, že priemyselná produkcia by mohla v máji medzimesačne poklesnúť až o 10 % práve v dôsledku týchto problémov v dodávateľských reťazcoch,“ poznamenal Horňák.

Zlepšujúca sa pandemická situácia v Európe by mala podľa Koršňáka ťahať priemysel postupne nad úrovne spred pandémie. Stabilnejšie sa na tieto úrovne dostane podľa neho najskôr až na prelome rokov. „Pandémiou narušené globálne subdodávateľské reťazce by totiž mali narúšať zotavovanie slovenského priemyslu aj v nasledujúcich mesiacoch a prispievať tak k zvýšenej volatilite jeho rastu,“ dodal Koršňák.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú