Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nezisková organizácia OpenAI predstavila robotickú ruku, ktorá dokáže zložiť Rubikovu kocku. V minulosti sa to podarilo aj iným robotom špeciálne navrhnutým na vyriešenie tohto hlavolamu. Spoločnosť OpenAI však v tomto prípade použila viacúčelového robota, konkrétne ruku navrhnutú podľa ľudskej predlohy. „Schopnosť poskladať Rubikovu kocku v reálnom čase je pre robotickú ruku extrémne náročné,“ uviedol líder tímu Matthias Plappert pre BBC.

Zároveň vyzdvihol metódu postupného zavádzania komplikácií do procesu, čím simulovali prekážky, ktoré robota prinútili prispôsobiť sa im a dokončiť skladanie kocky. Časy, za ktoré robot zvládol úlohu, sa líšili, no väčšinou to bolo okolo štyroch minút.

Ako uviedli, ľudia riešia rôzne komplikácie inštinktívne, a to najmä čo sa týka držania a manipulovania s predmetmi, no v robotike je to zatiaľ ešte veľká výzva. „Používame ruky na rôzne veci, na skladanie Rubikovej kocky, ale aj na varenie. Toto je dôvod, prečo v našom projekte pracujeme s robotickou rukou, ktorá predstavuje oveľa univerzálnejší typ robota,“ povedal Plappert. OpenAI vznikla v októbri 2015. Na jej začiatku stáli Elon Musk, Sam Altman a ďalší investori. Musk v súčasnosti už nie je súčasťou projektu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú