Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Predaj smartfónov v Číne v apríli 2021 medziročne klesol o 33,9 % na 26,97 milióna kusov. Oznámila to v utorok Čínska akadémia informácií a komunikácií (CAICT), podľa ktorej k tomu prispel aj nedostatok čipov.

Tieto čísla naznačujú, že sa predaj telefónov vrátil na úroveň pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu a signalizujú koniec prudkého rastu zo začiatku tohto roka. Podľa štátneho think-tanku CAICT bol počet predaných telefónov v apríli tohto roka oveľa nižší ako 40,8 milióna kusov v apríli 2020 a 35,5 milióna v marci 2021.

Medziročný pokles je čiastočne spôsobený nárastom predaja vlani, keď v Číne vrcholila pandémia ochorenia COVID-19. Ale najnovšie údaje z apríla tohto roka sú dokonca slabšie ako v apríli 2019, keď sa v Číne predalo 34,8 milióna smartfónov. Napriek ústupu pandémie v Číne čelia totiž výrobcovia mobilných telefónov problémom s globálnym nedostatkom čipov.

Kombinácia viacerých faktorov vrátane nesprávneho výpočtu dopytu, nečakaných odstávok tovární a napätia medzi USA a Čínou spôsobila, že viaceré automobilky mali už koncom decembra 2020 problémy so získavaním čipov. A tento nedostatok sa odvtedy rozšíril na ďalšie druhy čipov vrátane tých pre smartfóny.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú