Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Automobilka Volkswagen predala minulý mesiac vyše 904.000 vozidiel, čo medziročne predstavuje rast o viac než 9 %. Uviedla to koncom tohto týždňa nemecká spoločnosť. Výsledky ovplyvnil najmä nepriaznivý vývoj v rovnakom mesiaci minulého roka. Ako Volkswagen informoval, v septembri predal celkovo 904.200 vozidiel. V porovnaní so septembrom minulého roka to predstavuje rast o 9,2 %.

 Firme sa darilo najmä na nemeckom, ale aj širšom európskom trhu. Práve tieto trhy zaznamenali v septembri 2018 výrazný pokles predaja áut. Vtedy totiž začala v Európskej únii platiť prísnejšia metodika merania spotreby (WLTP), ktorá bola reakciou na emisný škandál Volkswagenu. Automobilky preto v letných mesiacoch ponúkli vysoké zľavy, aby sa áut, ktoré normy nespĺňali, zbavili. V dôsledku toho prudko vzrástol predaj v auguste. V septembri však zasa prudko klesol.

V rámci jednotlivých trhov najvyšší rast predaja zaznamenal VW v septembri tohto roka v Nemecku. Na domácom trhu zvýšila firma predaj o vyše 58 % na 92.800 áut. Na celkovom európskom trhu predala spoločnosť 336.300 vozidiel. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 31 %. V Ázijsko-tichomorskom regióne predaj klesol o 0,8 %, na čínskom trhu sa však o 0,2 % zvýšil. Firma predala v Číne v septembri 384.100 vozidiel.

Naopak, v Severnej Amerike a najmä v USA predaj výrazne klesol. V Severnej Amerike predala spoločnosť medziročne o 9,9 % áut menej a v samotných Spojených štátoch klesol predaj Volkswagenu o 11,5 % na 48.900 vozidiel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú