Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Právnička kanadskej vlády vo štvrtok oznámila, že neexistujú dôkazy potvrdzujúce, že USA v súdnom procese o vydanie Meng Wan-čou, finančnej riaditeľky spoločnosti Huawei, konali so zlým úmyslom a vynechali niektoré dôkazy. Informovala o tom agentúra AP.

V Kanade v súčasnosti prebieha súdny proces, ktorý má rozhodnúť o vydaní Meng Wan-čou do USA. Sudkyňa Heather Holmesová má záverečný verdikt oznámiť v najbližších týždňoch. Právnička Mona Duckettová, ktorá finančnú riaditeľku Huawei zastupuje, počas tohto týždňa súdu povedala, že žiadosť o vydanie by mala byť zamietnutá.

Meng Wan-čou, finančná riaditeĺa Huawei. Zdroj: TASR/AP

USA podľa jej slov vytvorili zavádzajúci záznam o prípade a pri oznamovaní dôvodov na vydanie Meng Wan-čou konali so „zlým úmyslom“. Monika Rahmanová, právnička kanadského ministerstva spravodlivosti, povedala, že „takéto obvinenia si vyžadujú presvedčivé dôkazy“. USA podľa jej slov konajú spravodlivo, čestne a rozumne.

Kanadské úrady Meng Wan-čou zatkli v decembri 2018 na letisku vo Vancouveri. Stalo sa tak na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu a žiadajú jej vydanie.

Meng Wan-čou v súčasnosti žije vo Vancouveri po tom, ako bola prepustená na kauciu. Zatknutie Meng Wan-čou vyvolalo hnev Pekingu, ktorý celý prípad považuje za politický ťah s cieľom zabrániť vzostupu Číny, píše AP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú