Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká Akadémia filmových umení a vied rozhodla v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu o jednorazovej zmene pravidiel pre udelenie Oscara v kategórii Najlepší film. Len v aktuálnom 93. ročníku udeľovania prestížnych cien sa budú môcť o trofej uchádzať aj filmy, ktoré sa k divákom dostali len prostredníctvom online streamu.

„Ničivá pandémia ochorenia COVID-19 si vynútila uzavretie všetkých kín v losangeleskom okrese od pondelka 16. marca 2020,“ skonštatovala Akadémia s tým, že podľa súčasných pravidiel musia film premietať najmenej trikrát denne počas najmenej sedem po sebe nasledujúcich dní v komerčnom kine v okrese Los Angeles. Správna rada sa preto rozhodla toto pravidlo jednorazovo zmeniť.

„Až do odvolania, a len v 93. ročníku cien, sa môžu v kategórii Najlepší film a ďalších kategóriách kvalifikovať aj filmy, ktoré mali naplánované uvedenie v kinách, ale najprv ich sprístupnili prostredníctvom komerčného streamovania alebo služby VOD.“

Ďalšími podmienkami sú sprístupnenie na špeciálnej zabezpečenej stránke pre členov Akadémie do 60 dní od prvého uvedenia a tiež to, že snímka spĺňa všetky ďalšie podmienky. Výnimka sa bude vzťahovať aj na uvedenie v rámci filmových festivalov, ktoré zasiahla pandémia.

Keď kiná znovu otvoria, výnimka prestane platiť. V snahe vyjsť tvorcom v ústrety, však Akadémia rozšíri oblasti, kde môžu filmy premietať, aby splnili podmienky, aj mimo losangeleského okresu.

Akadémia podporuje počas týchto neistých čias svojich členov a kolegov. Uvedomujeme si dôležitosť toho, aby ich práca bola videná a tiež oceňovaná, najmä teraz, keď diváci oceňujú filmy viac ako kedykoľvek predtým,“ vyjadrili sa prezident Akadémie David Rubin a výkonná riaditeľka Dawn Hudson.

Správna rada zároveň oznámila aj ďalšie zmeny v pravidlách. Rozhodli napríklad o zlúčení kategórií mix a strih zvuku do jednej. Udelia v nej pritom maximálne šesť sošiek. O cenu v kategórii filmovej hudby sa môžu uchádzať len snímky, ktorých hudba je najmenej na 60 % pôvodná.

V prípade pokračovaní a filmových franšíz musí nový materiál tvoriť najmenej 80 % filmovej hudby. Oznámili tiež, že v aktuálnom ročníku bude naposledy povolené rozosielanie DVD screenerov s filmami. Od 94. ročníka budú môcť členovia filmy vidieť online prostredníctvom Academy Screening Room. Galavečer v 93. ročníku udeľovania Oscarov je naplánovaný na 28. februára 2021.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú