Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pražský dopravný podnik (DPP) plánuje nakúpiť až 69 autonómnych súprav pre metro, ktoré budú jazdiť bez strojvodcov. Prvé z nich chce podnik nasadiť na linku C paralelne s bežnými súpravami, pričom jazdiť by mali začať v roku 2027, informuje portál E15.cz.

DPP zainvestuje do autonómnych súprav pre metro takmer miliardu €, pričom táto suma zahŕňa aj náklady na sprievodný systém, ktorý prevádzku týchto súprav umožní. Na zákazke by sa mohlo podieľať až 9 popredných technologických spoločností, s ktorými podnik v súčasnosti rokuje, píše VTM.cz.

V prípade, že sa DPP podarí obstarávanie vypísať do roku 2022 by prvé plne automatické vlakové súpravy mohli na linke C začať jazdiť už počas roka 2027, pričom dodávka posledných vlakových súprav pripadá do úvahy v roku 2030, tvrdí hovorca podniku Daniel Šabík.

Zobraziť celú galériu (1)
Metroprojekt Praha a.s.

„Pre plne automatizovanú linku C predpokladáme nákup minimálne 53 súprav a pre novú linku D 16 súprav. Zhruba 600 miliónov € budú stáť vlakovej súpravy a približne 330 miliónov € časť nového dopravného systému,“ dodal Šabík.

Autonómne vlakové súpravy využíva už niekoľko dopravných podnikov v zahraničí. V Budapešti sa podľa hovorcu Siemens Mobility Daniela Čierna na linke vedenej bez rušňovodiča podarilo vďaka počítačom riadeným rozbiehahím a brzdením skrátiť intervaly medzi jednotlivými vlakmi zo 135 na 100 sekúnd.

Zdroj: E15.cz, VTM.cz

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú