Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenské domácnosti sa do konca tohto roka môžu uchádzať v rámci dotácií na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE) ešte o 1,7 milióna eur. Už v utorok plánuje Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásiť dvadsiate druhé kolo projektu Zelená domácnostiam II. To bude určené pre domácnosti, ktoré majú záujem o podporu na fotovoltický panel. Celkovo si môžu záujemcovia rozdeliť 400 tisíc eur.

Najbližšie kolo plánuje SIEA vyhlásiť v utorok o 15:00. Jedna domácnosť z mimobratislavského regiónu bude môcť získať na kúpu a inštaláciu fotovoltického panelu maximálne 1 500 eur. Po získaní poukážky budú môcť domácnosti požiadať o ich preplatenie do 8. januára budúceho roka. Agentúra predpokladá, že k dotácii sa dostane necelých 300 domácností.

„O poukážku by mali domácnosti žiadať až vtedy, ak sú si isté, že chcú zariadenie dať v najbližšom čase nainštalovať. Aby bola vydaná poukážka platná, domácnosť musí poukážku uplatniť u oprávneného zhotoviteľa najneskôr do 30 dní od dátumu vydania poukážky, ktorý je uvedený na poukážke, a zároveň musí zhotoviteľ požiadať o preplatenie poukážky do stanoveného termínu od tohto dátumu. V pripravovaných kolách je platnosť poukážky tri mesiace,“ upozornila SIEA.

Posledné dve tohtoročné kolá budú určené na podporu kúpy tepelného čerpadla a kotla na biomasu. V prvom prípade SIEA vyčlenila jeden milión eur, v druhom 300 tisíc eur. Agentúra už vydala viac ako 5 700 platných poukážok v hodnote vyše 11 miliónov eur.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú