V správe sú materiály SITA, text je redakčne upravený.

Klienti bánk sú opäť pod paľbou telefonických podvodníkov, ktoré sú čoraz dômyselnejšie. Slovenská sporiteľňa aktuálne eviduje už desiatky takýchto pokusov o zneužitie, tento však vyzerá zatiaľ najreálnejšie a najťažšie odhaliteľný zo všetkých. Aspoň v prvom kroku.

Telefónne číslo, ktoré sa zobrazí na displeji volaného klienta, totiž podvodníci dokážu zamaskovať tak, že sa javí ako skutočné číslo jeho banky, napriek tomu, že z neho podvodník nevolá. „Volajúci sa predstaví ako zamestnanec banky a môže sa stať, že sa predstaví dokonca pod menom jej reálneho pracovníka, či dokonca zašle aj falošný identifikačný preukaz,“ varuje šéf bezpečnosti Slovenskej sporiteľne Ján Adamovský.

Podvod skúsili dotiahnuť k dokonalosti. Odhalíš ho až sériou zbytočných krokov

Následne ho informuje o tom, že v jeho mene požiadal niekto o úver a odporučí mu obrátiť sa na pobočku banky pre zrušenie úveru. „Avšak skôr ako tak klient stihne spraviť, zavolá mu falošný policajt a informuje ho, že bol spáchaný trestný čin v súvislosti s úverovým podvodom,“ pokračuje Adamovský. Falošná polícia si s ním dokonca dohodne stretnutie. „Týmto spôsobom chcú podvodníci zvýšiť svoju dôveryhodnosť,“ upozorňuje šéf bezpečnosti.

Zneistenie klienta pokračuje ďalšou sériou telefonátov. Nasledujúci je opäť od „zamestnanca banky“, ktorý mu ponúkne riešenie situácie: „Ak si zoberiete v banke maximálny možný úver, vyčerpáte úverový limit a tým pádom podvodníka predbehnete.“ Ak na túto hru klient pristúpi, v ďalšom kole dostane pokyny, ako má previesť financie na bezpečný účet, až do času, kedy sa situácia vyrieši.

„V nám známych scenároch nasmerujú klienta do pobočky banky s tým, aby si vybral celú hotovosť z poskytnutého úveru, napríklad pod zámienkou kúpy auta. Poskytnú mu QR kódy s logom banky a navigujú ho do kryptomatov na nákup bitcoinov,“ upozorňuje Adamovský. Samozrejme, ako pri iných podvodoch, aj tu príde klient o peniaze.

Ako odhalíš tento podvod

Skutočnosť, že podvodníci volajú zo zdanlivo reálneho čísla, zvyšuje rizikovosť tohto typu podvodu. Uveriť mu môžu aj skúsenejší a internetovo zdatnejší klienti banky, ktorí už nejeden scamerský útok zažili.

Situácia sa však obracia v prípade, ak ťa podvodníci žiadajú o reálny výber úveru na svoje meno – ide o absolútny nezmysel a neexistuje banka, ktorá by niečo podobné riešila týmto spôsobom. Banky však dnes umožňujú aj rýchle čerpanie úverov bez návštevy pobočky, je teda možné, poškodení neprichádzali do kontaktu s ozajstnými pracovníkmi banky a výber peňazí prebiehal online.

Všetky alarmy však musia zvoniť aj v prípade, že falošná „banka“ navrhne prevod peňazí do kryptomien. Práve tie totiž používajú podvodníci najčastejšie vďaka ich veľmi ťažkej vystopovateľnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú