Pandémia koronavírusu našťastie vo väčšej miere neovplyvňuje vesmírne lety a toto odvetvie viac-menej dodržiava všetky stanovené ciele. Jedným z kľúčových míľnikov roka je vyslanie kapsuly Crew Dragon s ľudskou posádkou na orbitu Zeme. Agentúra NASA zverejnila dátum, kedy sa tohoto významného letu dočkáme.

Ako informuje portál The Verge, prvý skúšobný let Crew Dragon s ľudskou posádkou by sa mal uskutočniť už 27. mája. Zhruba o mesiac tak budeme svedkami, dúfajme, úspešného letu americkej vesmírnej lode schopnej prevážať ľudskú posádku.

SpaceX

Od roku 2011, kedy NASA stopla svoj program Space Shuttle, sa pri vysielaní astronautov na vesmírnu stanicu ISS museli spoliehať na Rusko, pretože ich vesmírny program v súčasnosti ako jediný disponuje prostriedkami, ktoré sú schopné vynášať ľudí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Ak bude prvý let Crew Dragon s posádkou úspešný, NASA sa bude môcť opäť spoliehať na domáce ä zdroje. Ako dodáva portál Arstechnica, let sa uskutoční z Kennedyho vesmírneho centra v  Cape Canaveral na Floride. Posádku bude tvoriť dvojica astronautov NASA – Doug Hurley a Bob Behnken.

Zdroj: TheVerge, Arstechnica

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú