Rozsiahle požiare v Austrálii spálili od septembra obrovské plochy, a vytvárajú si vlastné búrkové mraky. Tie môžu podľa Meteorologického ústavu vo Viktórii prostredníctvom bleskov napomáhať k tvorbe ďalších, informuje The Hill.

Austrália zažíva od septembra sezónu rozsiahlych požiarov, ktoré už zapálili viac než 48 562 km2 plochy krajiny. Okrem toho však vytvárajú obrovské búrkové mraky, ktoré sú však na rozdiel od bežných búrok veľmi suché, čo znamená, že nevytvárajú dážď, ale prevažne iba blesky. Tie môžu potom zasiahnuť okolitú suchú krajinu a napomáhať tak pri tvorbe ďalších požiarov.

Pyrocumulonimbusové mraky, ako ich nazývajú meteorológovia vznikajú kvôli obrovskému množstvu tepla a vlhkosti v dyme požiarov, ktoré kondenzuje do týchto nebezpečných oblakov. Sprevádza ich tiež silný vietor, ktorý môže dokonca vytvoriť jav známy ako „ohnivé tornádo“.

Zobraziť celú galériu (0)
Flickr / U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Vzhľadom na to, že zmena klímy výrazne zvyšuje výskyt podobných požiarov, sa tieto mraky stávajú čoraz bežnejšími. Taktiež vynášajú do atmosféry viac dymu a popola, ktoré ovplyvňujú kvalitu ovzdušia a viditeľnosť v širokom okolí, píše The Weather Network.

V roku 2017 boli stopy chemikálií z lesných požiarov v Britskej Kolumbii a americkom štáte Washington nájdené až v Grónsku či na ostrove Ellesmere. Aj požiare v Austrálii znížili kvalitu vzduchu v oblasti na veľmi nebezpečnú úroveň a od ich začiatku kvôli nim zomrelo už 10 ľudí, pričom ďalšie tisíce boli nútené opustiť svoje domovy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú