Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ako iste vieš, teleskop Jamesa Webba mal pred pár dňami menšiu nehodu, ktorá ohrozila jeho štart. NASA okamžite začala celý incident vyšetrovať, pričom štart posunula najmenej o štyri dni, teda na 22. decembra 2021. Dnes však už vieme, že teleskop je našťastie v poriadku a môžeme netrpezlivo odpočítavať dni do jeho štartu. Na tému upozornil portál NewAtlas.

Aktualizované 19. decembra:

Pôvodný termín štartu teleskopu Jamesa Webba bol po predošlom dátume posunutý kvôli chybe komunikácie medzi nosnou raketou a samotným teleskopom. Bližšie sme o tom informovali v samostatnom článku. Podľa všetkého je už ale problém odstránený a teleskop je pripravený na dlho očakávaný štart, ktorý sa uskutoční priamo na Štedrý deň.

Ako informovala agentúra TASR, štart vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba, ktorý má nahradiť známy Hubblov vesmírny ďalekohľad, sa uskutoční 24. decembra o 13:20 SEČ. Oznámili to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť Arianespace, informovala v noci na nedeľu agentúra AFP.

Teleskop vynesie nosná raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Cieľový termín štartu tento rok pre problémy dvakrát odložili. Pôvodne bol štart naplánovaný na 18. decembra. Očakáva sa, že nový ďalekohľad – umiestnený vo vzdialenosti približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme – odhalí, ako vesmír vyzeral pri svojom zrode pred takmer 14 miliardami rokov.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba je spoločným projektom NASA, ESA a Kanadskej vesmírnej agentúry (CSA). Ďalekohľad nesie meno Jamesa E. Webba, ktorý bol riaditeľom NASA v čase vrcholiacich vesmírnych pretekov v 60. rokoch minulého storočia.

Pôvodný článok z 29. novembra:

James Webb poletí už čoskoro

Vzhľadom na to, že výbor zisťoval, čo sa v skutočnosti stalo a či nedošlo k poškodeniu komponentov, nikto si nebol istí, či sa tento termín neposunie o niekoľko dlhých mesiacov a nenavýši už aj tak astronomický rozpočet projektu.

NASA

Podľa odborníkov z NASA k celému nešťastiu došlo počas procesu manipulácie, kedy sa náhle uvoľnila jedna zo svoriek, čo spôsobilo vibrácie v celom teleskope. „Výbor na zhodnotenie anomálie pod vedením NASA okamžite začal vyšetrovanie a nariadil dodatočné testy, aby sa s určitosťou zistilo, či nedošlo k poškodeniu niektorých komponentov.“

K incidentu došlo, keď sa snažili technici spojiť toto kozmické observatórium s adaptérom, vďaka ktorému bude pripevnené o európsku raketu Ariane V.

Keďže NASA na svojom webe nedávno potvrdila, že nový štart misie je naplánovaný na 22. decembra o 13:20 nášho času, zdá sa, že všetky komponenty tohto majestátneho kusu techniky sú v poriadku a už nič nebráni štartu.

Od 25. novembra inžinieri z NASA observatóriu dopĺňajú palivo, pričom celý proces by mal zabrať zhruba 10 dní.

Zdroj: NASA, TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú