Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poslanci sa v závere prvého rokovacieho dňa 32. schôdze Národnej rady (NR) SR venovali novele zákona o kybernetickej bezpečnosti. Novela ráta s posilnením právomoci Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Škodlivý obsah alebo škodlivú aktivitu v kyberpriestore by po novom mohol úrad zablokovať. Zaviesť by sa mohla aj všeobecná povinnosť poskytovať úradu súčinnosť.

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) predložil v pléne pozmeňujúci návrh k novele. Navrhuje vypustiť ustanovenie o blokovaní z celého návrhu zákona z dôvodu neprimeranosti výkonu kompetencií úradu.

„Blokovanie ako riešenie kybernetického bezpečnostného incidentu ako jeden z nástrojov úradu pri riešení závažného kybernetického incidentu zostáva naďalej platným nástrojom v zmysle aplikácie ustanovení platného zákona,“ uviedol.

Pôvodný vládny návrh hovorí, že inštitút blokovania by mal umožniť NBÚ pri riešení kybernetických incidentov zablokovať škodlivý obsah alebo aktivitu. Účelom má byť zvýšenie obranyschopnosti SR voči kybernetickým útokom na významné informačné systémy z externého prostredia (internetu), najmä voči šíreniu škodlivého kódu zo sietí infikovaných počítačov a šíreniu škodlivej aktivity z IP adresného rozsahu SR. Rozhodnutiu úradu o blokovaní by sa musel každý povinný subjekt podriadiť.

Pozmeňujúcim návrhom Krúpu sa má v porovnaní s vládou novelou tiež zúžiť zoznam subjektov, od ktorých je NBÚ oprávnený požadovať poskytnutie súčinnosti a zdôrazňuje sa, že ide o súčinnosť výlučne na riešenie kybernetického bezpečnostného incidentu. Krúpa hovorí aj o presnejšej definícii politického rizika. Zároveň chce upraviť aj viaceré ďalšie ustanovenia pôvodnej novely.

Martin Beluský (ĽSNS) je presvedčený, že pôvodný vládny návrh zákona mal nedostatky, no po medzirezortnom pripomienkovom konaní boli napravené. Pozmeňujúcemu návrhu vyčíta odstránenie blokovania. Pôvodný návrh to podľa neho lepšie precizoval. Myslí si, že sa to zbytočne z návrhu dáva preč.

Nezaradený poslanec Miroslav Suja si myslí, že Krúpa bude musieť v piatok (18. 6.) ráno opätovne pozmeňujúci návrh prečítať, pretože ho vo štvrtok neprečítal tak, ako stanovujú pravidlá. Krúpa reagoval tým, že nemá problém návrh opäť prečítať.

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) dodal, že požiada o stanovisko ústavnoprávny výbor a legislatívu, či Krúpa predniesol pozmeňujúci návrh v súlade s rokovacím poriadkom a či to je v poriadku, alebo ho bude musieť prečítať znova.

Poslanci sa zídu opäť v piatok ráno. Po piatkovom hlasovaní o 11.00 h majú v pléne vystúpiť slovenskí europoslanci. Vyjadriť sa majú ku Konferencii o budúcnosti Európy. O vystúpenie v parlamente požiadalo deväť europoslancov, tvrdia, že občania môžu využiť príležitosť ovplyvniť fungovanie EÚ.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú